CULTUURDAG

Op 3/4/2017 hadden alle CKV-klassen van 5 VWO een cultuurdag. Vooraf moest je je inschrijven waarbij je de keuze had tussen: het Muziekgebouw, het Stedelijk museum en het Rijksmuseum. Ik had me ingeschreven voor het Stedelijk museum, waar een grote overzichtstentoonstelling hangt van fotograaf Ed van der Elsken. Tijdens de workshop Eye love Ed hebben we deze tentoonstelling  uiteraard bezocht.         

 

Ed van der Elsken was een Nederlandse fotograaf en filmregisseur. Hij groeide op in Betondorp waar zijn vader meubelmaker was. Van 1950 tot 1954 woonde en werkte hij in Parijs waar hij zijn eerste vrouw, een Hongaarse fotografe ontmoette. In 1956 kwam zijn eerste fotoboek uit: : Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, waarin hij jonge inwoners in Parijs fotografeerde, onder wie Vali Myers. Dit boek betekende zijn doorbraak en hierna zouden nog een twintigtal fotoboeken volgen.

 

Ed maakte van 1959 tot 1960 met zijn toenmalige echtgenote Gerda van der Veen een wereldreis, en vestigde zich in 1971 in Edam. Vanuit daar bleef hij onder meer reizen naar Japan. Ed was vooral geboeid door mensen in allerlei culturen en omstandigheden. Veel van zijn werk kan als sociale fotografie bemerkt worden, waarbij de mens en zijn sociale positie centraal staat.

Hij maakte zijn eerste film in 1960. In 1963 maakte hij Welkom in het leven, lieve kleine. Dit was een van de eerste films die met een kleine schoudercamera werden opgenomen. In de film liet Ed zien dat een filmer ‘onzichtbaar’ achter de camera stond.

 

Ed kon ontzettend goed contact leggen met de mensen om zich heen, en dat is naar mijn mening ook te merken aan zijn foto’s. je kunt zeggen dat Ed de lopende camera was die allemaal foto’s maakte van mensen, zonder dat deze personen het door hadden. Je krijgt dan het effect dat je de ware emoties ziet van mensen, omdat de foto’s dus niet geposeerd zijn. Daarentegen maakte Ed ook foto’s die juist wel geposeerd zijn. Hij was verliefd op alles wat hij zag. In het Stedelijk museum waren in een paar ruimtes ook korte fragmenten van zijn films te zien, dit was erg indrukwekkend om te zien omdat een ongeplande en spontane video blijkbaar toch leuk is om te zien, dit had ik zelf persoonlijk niet verwacht. Hieronder een paar foto’s van zijn werken.

Na het bezoeken van de tentoonstelling zijn we ook naar de Nieuwe Kerk geweest met de CKV-klassen. Hier kregen we een rondleiding waarbij er veel werd verteld.

 

Dit was zeker een geslaagd cultuur dagje in Amsterdam