The Art of Banksy

Op 26 september 2016, bezocht ik samen met mijn CKV klas 'The Art of Banksy', bij de Beurs van Berlage in Amsterdam. Met ruim 85 kunstwerken is het, het grootste Banksy overzicht dat ooit bij elkaar is gebracht. De galeriehouder en voormalig agent van Banksy, Steve Lazarides, heeft een verzameling gemaakt van het werk van Banksy en heeft deze bijeengebracht, in samenwerking met Brand New Expo, in de Beurs van Berlage.

Hoewel er weinig informatie is over Banksy als persoon, kunnen we met zekerheid zeggen dat het een Britse kunstenaar is. Hij zou in 1973 geboren zijn in Bristol. Banksy startte als graffitiartiest. Later begon hij steeds meer gebruik te maken van sjablonen. Dit deed hij zodat het minder tijd zou gaan kosten om een werk af te maken. Zijn werk trok al snel de aandacht van mensen en media, op het moment dat ze het op straat zagen. De werken van Banksy worden gekarakteriseerd door pakkende, humoristische beelden in combinatie met een slogan. Hij schildert vooral mensen ﴾politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen﴿ en dieren ﴾apen, ratten﴿.

“Met ruim 85 kunstwerken is dit het grootste Banksy overzicht dat ooit bij elkaar is gebracht. We proberen hiermee een unieke ervaring neer te zetten. Naast de omvang is de tentoonstelling uniek in zijn soort omdat het laat zien dat de kunst van Banksy geïnspireerd is door de basisbehoeften van de mens, door Banksy’s kijk op vrijheid en zijn gevoel voor humor.” – aldus Steve Lazarides

 

Dit werk heet: Napalm.

Wat je op deze afbeelding ziet is: Mickey Mouse, een naakt meisje met een angstaanjagende blik en Ronald Mcdonald. Toen ik deze afbeelding zag wist ik niet zo goed wat ik eigenlijk daadwerkelijk zag. Ik zie een naakt meisje met een angstaanjagende blik en daarnaast de welbekende Amerikaanse cultuuriconen, maar wat is eigenlijk de boodschap? Toen ik de omschrijving erbij las, werd dat me een stuk duidelijker.

Deze foto is gemaakt tijdens de oorlog in Vietnam 8 juni 1972, toen Kim Phuc als 9 jarig meisje dat wegrent van haar huis omdat er zojuist een ontploffing heeft plaatsgevonden. Fotograaf Nick Ut heeft dit beeld vastgelegd zodat de hele wereld dit beeld kon zien. Mickey Mouse en Ronald Mcdonald hebben een glimlachende blik, terwijl Kim Phuc probeert weg te komen van alle ellende met brandwonden op haar rug. Maar waarom heeft Banksy ervoor gekozen om naast dit meisje de twee bekendste Amerikaanse cultuuriconen neer te zetten? Ik denk dat Banksy dit heeft gedaan om een beeld te geven over hoe wij naar dit soort zaken kijken. We kijken niet meer met een dringend oog naar dit soort belangrijke zaken, terwijl we dit wel moeten doen. We zijn veels te veel bezig met allemaal andere dingen, we vergeten om te kijken naar dit soort belangrijke zaken. Ik wist niet dat achter zo een afbeelding zo een belangrijke boodschap schuil lag.

 

Hier zie je een meisje met een rode ballon. We weten niet of het meisje de ballon heeft losgelaten of dat de ballon is weggewaaid en dat zede ballon alsnog probeert te pakken. Ik denk dat de ballon is weggewaaid. Want als je goed kijkt naar de haren en het rokje van het meisje, dan zie je dat die naar voren waaien door de wind. Het meisje probeert naar mijn mening met volle hoop de ballon alsnog te pakken. Ik vind de keuze van de kleur erg goed. Het meisje is in het zwart wit en de ballon in het rood. Hierbij gaat de aandacht naar de ballon.